İLETİŞİM

Design Week Türkiye

İstanbul Haliç Kongre Merkezi
Sütlüce Mah. Karaağaç Cad. No.19 34445
Beyoğlu / İstanbul / TÜRKİYE

info@designweekturkey.com

DERİ

 

“Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması ile Türkiye’deki deri endüstrisinin tasarım ve üretim kalitesini simgeleyen ürün kimliğini desteklemek, Türkiye’de üretilen derilerin kullanım olanaklarını arttırmak, deri sektöründe uygulanabilir özgün fikirler geliştirmek, ülkemizdeki tasarım kültürünü geliştirmek, deri endüstrisinde katma değer yüksek ürünlerin üretilmesini ve genç yeteneklere destek vererek uzun vadede ülkemizdeki deri sektörüne katkıda bulunmalarını sağlamak hedeflenmektedir.

Yarışma Güzel Sanatlar Fakültesi ile Deri Mühendisliği Bölümlerinde lisans-lisansüstü öğrenci veya ilgili bölümlerden mezun yarışmacıların tasarım ve üretime yönelik atölye çalışmalarıyla katıldığı bir yarışmadır. Yarışma süreci boyunca finalistler, deri ve deri mamulleri sanayicilerimizin katkıları ile çalışmalarını sürdürmektedir. Konsept olarak tasarımcı, mühendis ve sanayicinin beraberliğinin gerçekleştiği az sayıda yarışmadan biridir.

 

AMORF DOĞALTAŞ PROJE VE TASARIM YARIŞMASI 2021 ÖZET

 

Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından ülkemiz doğal taşlarının ihracat potansiyelini artırmak ve Türk doğal taşlarının tasarımcı ve mimarlara tanıtılarak günlük yaşamda kullanılabilmesi, özgün ve üretilebilir ürünlerin tasarlanmasına katkı sağlanması, sektör ile üniversite öğrencilerinin ve profesyonellerin bir araya getirilmesi, doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ürünler geliştirilmesi amacıyla 2021 yılında ikincisi düzenlenen Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın ödül töreni 8 Ekim 2021 tarihinde Efes Antik Kenti’nde gerçekleştirilmiştir.

Oluşturulan yarışma komitesi tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda öğrenci, profesyonel ve “Sınırsız” olarak 3 katılımcı kategorisinde düzenlenen yarışma, öğrenci ve profesyonel kategorileri için üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri lisans veya yüksek lisans bölümlerinde okuyan tüm öğrenciler ile üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri lisans, yüksek lisans programlarından mezun olanların tasarımlarıyla katılabileceği bir organizasyon şeklinde planlanmıştır. “Sınırsız” kategorisi ise mezuniyet şartı ve konu sınırlandırılması olmaksızın doğal taş konusunda özgün tasarımlar yapabileceğine inanan kişilerin katılımına açılmıştır. Yarışma kapsamında, “Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri”, “Dış Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları”, “İç Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları” konularında üçer proje ve bu sene yarışmaya eklenen, herhangi bir mezuniyet şartı ve konu sınırlandırması olmayan, “Sınırsız” konuda bir proje ile toplamda 10 projeye yönelik başvurular alınmıştır.

Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmasının tanıtımlarına Covid-19 salgını etkilerine rağmen online olarak devam edilmiş; üniversitelerde online derslere konuk olunmuş, yarışmamız ve bu yarışmayı düzenlemekteki amacımız hem öğrencilere hem profesyonellere çeşitli dijital platformlarda anlatılmıştır. Üniversitelerimizin değerli öğretim görevlileri ile yarışmamız kapsamında fikir alışverişlerinde bulunulmuş, danışmanlıkları alınmış ve çok değerli isimler jüri üyemiz olarak yarışmamız bünyesine katılmıştır. Ayrıca, mimarlık, tasarım ve yapı alanında sektörel dergilere, sosyal medya hesaplarına reklam verilmiş ve basın bültenleri oluşturularak servis edilmiştir.  Bunun sonucunda da öğrenci kategorisinde 173, profesyonel kategorisinde 195 ve bu yıl yarışmamıza eklenen sınırsız kategorisinde alınan 34 başvuru ile toplamda 402 geçerli başvuru alınmıştır.

Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın jüri heyetinde; Dr. Can Özcan İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı, Prof.Dr.Demet Binan MSGSÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı, Emre Arolat M.Arch. Hon.Faİa, RIBA, Esra Kazmirci İç Mimar, Prof. Dr. Gülay Hasdoğan ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkan, Gülçin Çalandağ Platform İzmim Yönetim Kurulu Üyesi, Heval Zeliha Yüksel Mimar, Öğretim Görevlis, Hüseyin Tokman Natur Madencilik Mermer Firma Sahibi, Melike Alpay Özmen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi - Alpay Mermer Yönetim Kurulu Başkanı, Melike Altınışık MAA – Melike Atınışık Mimarlık Kurusucu Y.Mimar, Remzi Boncuk Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi – Çizgi Mermer Kurucu Ortağı, Reyhan Sezgin Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi - Sezgin Marble Kurucu Ortağı, Seçkin Pirim Heykeltraş, Sertaç Ersayın Dünya Tasarım Örgütü (WDO) YK Üyesi, End.Tasarımcı, Tamer Aksüt İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı, Tanju Özelgin Tasarımcı olarak yer almıştır.

Yarışma finalistleri:

8 Ekim 2021 tarihinde Efes Antik Kenti’nde gerçekleştirilen ödül töreni sonrası profesyonel, öğrenci ve “Sınırsız” kategorilerinde toplamda 6 projeye 15 bin TL tutarında para ödülü verilmiştir.

 

HAZIR GİYİM

 

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde faaliyet gösteren Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz (EHKİB) tarafından ülkemizde ve bölgemizde hazır giyim ve konfeksiyon alanında tasarım kültürünün oluşturulması, ihracatçı firmalarımızın tasarıma yönelik çalışmalarına destek verilmesi amacıyla sektörde tasarımcı ile çalışılmasının yaygınlaştırılması ve dolayısıyla Türk “Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü”nün uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün geliştirilmesi hedefleriyle T.C. Ticaret Bakanlığı desteğiyle 2005 yılından itibaren Moda Tasarım Yarışmaları düzenlenmektedir. 

17-18 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Design Week Türkiye organizasyonu kapsamında EİB 15.Moda Tasarım Yarışmasının on finalistinin ürünleri sergilenecektir. EİB 16.Moda Tasarım Yarışmasının finaline yönelik çalışmalar devam etmekte olup, yarışmanın final organizasyonunun 2020 yılı mart ayında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Yarışmada dereceye giren tasarımcılar para ödülünün yanında Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle dünyanın önde gelen moda okullarında eğitim hakkına sahip olmaktadır. Bugüne kadar EİB Moda Tasarım Yarışmasında dereceye giren 20’nin üzerinde tasarımcı 2008/2 Sayılı Tasarım Desteği kapsamında yurt dışında eğitim aldı.

 

EZBER BOZAN TASARIM YARIŞMASI 2021 BİLGİ NOTU

 

Dökümanı İndir

YUKARI ÇIK