İLETİŞİM

Design Week Türkiye

İstanbul Haliç Kongre Merkezi
Sütlüce Mah. Karaağaç Cad. No.19 34445
Beyoğlu / İstanbul / TÜRKİYE

info@designweekturkey.com

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB)

 

Doku Kumaş Tasarım Yarışması Doku Kumaş Tasarım Yarışması, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğü ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile bu yıl ilk kez düzenlenmiştir.

“Dokusunda Sanat Var” sloganıyla yola çıkan Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın amaçları;

• Kumaş sektörüne yönelik ulusal/uluslararası pazarda rekabet edebilecek, ihraç edilebilme potansiyeline sahip ve trend oluşturabilecek özgün, katma değerli ve inovatif ürün tasarımları ortaya çıkarmak,
• Yeni tasarımcıların ortaya çıkmasını ve yetiştirilmesini teşvik etmek,
• Sektörün yenilikçi karakterinin güçlenmesine katkı sağlamaktır.

Tüm bu amaçlar doğrultusunda yarışma süreci başlamış, 222 yarışmacı kumaş tasarımları ile Doku Kumaş Tasarım Yarışması’na başvuruda bulunmuştur. Giysilik kumaş tasarımına yönelik olarak düzenlenen yarışmada dokuma, örme ve baskı teknikleriyle üretilen özgün ve üretilebilir nitelikte kumaş tasarımlarının belirlenmesi için akademisyenler, tekstil mühendisleri, moda tasarımcıları ve sektör temsilcilerinin yaptığı değerlendirme sonucu tasarımları en başarılı görülen yarışmacılar belirlenmiştir.

Yarışma Koçu Dilek Hanif tarafından, ilk 10 finalistin kumaş tasarımlarından üretilen kıyafetlerden oluşan 40 parçalık bir koleksiyon hazırlanmış; 5 Kasım 2021 tarihinde Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde düzenlenen defile ile sergilenmiştir. Akademisyenler, moda tasarımcıları ve sektör temsilcilerinden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu belirlenen finalistlere ödülleri takdim edilmiştir.

2021 Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın birincilik ödülü 100.000 TL, ikincilik ödülü 50.000 TL ve üçüncülük ödülü 25.000 TL’dir. Ayrıca, ilk 10 finalist İstanbul Moda Akademisi’nde eğitim alma hakkı kazanmış, ilk 3 finalist ise Ticaret Bakanlığı’nın uygun görmesi halinde yurtdışında eğitim alma hakkına sahip olmuşlardı.

 

VII. MAKİNE HALISI TASARIM YARIŞMASI

VII. Makine Halısı Tasarım Yarışması, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu (GAÜN), Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halı Tasarım Derneği (HATAD) işbirliğinde 2021 yılı içerinde gerçekleştirilmiştir. 

Yarışması kapsamında başvuru kabulü 15 Haziran 2021 tarihinde tamamlanmış olup elektronik ortamdan 211 adet farklı tasarım başvurusu alınmıştır. Ön değerlendirme sonucu; Üniversite kategorisinde 200 adet fiziki başvurudan 182 adet başvuru geçerli olup 18 adet başvuru yarışma şartnamesi hükümlerine uygun bulunmadığından oy birliği ile yarışma dışı tutulmuştur.

Yarışmanın I. Jüri Değerlendirmesi 25 Haziran 2021 Cuma günü Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulunda gerçekleştirilmiş olup değerlendirme sonucu finale katılmaya hak kazanan 20 asil ve 5 yedek eser belirlenmiştir. Dereceye giren eserler Temmuz-Ağustos 2021 ayları içerisinde eser sahibinin de eşliğinde sponsor firmalarda makinelerde dokunması gerçekleştirilmiştir.

Finale kalan eserler 25-26 Eylül 2021 ‘de 2. Jüri değerlendirmesine tabi tutuldu ve ilk beşe kalan yarışmacılar belirlendi. Final gecesi eşliğinde gerçekleştirilen Tasarım Günleri etkinliklerine Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Recep Yumrutaş, TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan, Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, ihracatçı firmaların yöneticileri, tasarım müdürleri ve 11 farklı üniversiteden alanında uzman akademisyenler katıldı.

Tasarım Günleri etkinlikleri kapsamında iki gün boyunca sektöre yönelik söyleşiler ve atölye çalışmaları düzenlendi. Söyleşi programlarında alanında uzman; Dr. Öğr. Üyesi Can Özcan, Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Doç. Hatice Kübra Kaynak, Prof. Sevim Arslan, Prof. Dr. Onur Balcı ve Lenzing Pazarlama Müdürü Bengi Ergon Kaya tarafından tasarımın yanı sıra yeşil mutabakat, teknik tekstil gibi konulara da yer verdi.

Program devamında ünlü tasarımcı Fırat NEZİROĞLU, ünlü modacı Hakan AKKAYA ve ünlü mimar Selim YUHAY tecrübelerini aktardı. Tasarım Günleri Etkinlikleri kapsamında; Doç. Naime Didem Öz, Özgür Uşaklıgil, Naime Yüksel Çalık ve Hüseyin Gezen koçluğunda gerçekleştirilen atölye çalışmalarında; "Yazmacılık", "Brush Your Design", "Halı Tasarımına Uyarlanabilir Serbest Resim" ve "Halı Örnekleri Üzerinde Ebru” etkinliklerine yer verildi ve etkinlikler yoğun ilgi gördü.

 

YUKARI ÇIK