İSTANBUL DERİ VE DERİ MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ
5. DETAY DERİ ÜRÜNLERİ TASARIM YARIŞMASI HAKKINDA
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), 2.000’in üzerinde üyesiyle Türkiye’de deri ve deri rmamulleri ihracatçısı firmaların öncü temsil kuruluşudur. İDMİB üyeleri özellikle İstanbul merkezli firmalar olup Marmara Bölgesi ağırlıklı olmakla beraber Türkiye geneline dağılmış durumdadırlar.
Deri ihracatçısını temsil eden öncü bir kurum olan İDMİB üyeleri deri konfeksiyon, ayakkabı, Saraciye, deri işleme ve diğer her çeşit deri ürününün üretimini ve ihracatını yapmaktadır. İDMİB üyeleri Türkiye toplam deri ve deri mamulleri ihracatının %70 den fazlasını gerçekleştirerek Türk deri ve deri mamulleri üretici ve ihracatçısının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.
İDMİB, Türk Deri Konfeksiyon ve Deri Saraciye sektörlerinin yaratıcı gücünün yükselmesi, özgün tasarımlar yaratma ve satma isteklerinin güçlendirilmesi, yetenekli gençlerimizin ve özgün tasarımların teşvik edilmesi ve yeni tasarımcıların sektöre hızla kazandırılması amacı ile Deri Konfeksiyon ve Saraciye kategorilerinde 5. DETAY DERİ ÜRÜNLERİ TASARIM YARIŞMASI’nı düzenlemiştir.
RAISA & VANESSA Kreatif direktörlüğünde yön bulan yarışmamızın final gecesinde deri konfeksiyon ve Saraciye kategorilerinde dereceye giren tasarımları Design Week Türkiye kapsamında sizlerle buluşturuyoruz.
İHİB 14. ULUSAL HALI TASARIM YARIŞMASI
İstanbul Halı İhracatçıları Birliği tarafından 14 yıldır düzenlenen ve bu yıl 100’e yakın başvuru alan Halı Tasarım Yarışması Final Gecesinin ödülleri, 6 Ekim 2021’de Renaissance Polat Hotel İstanbul’da geleneksel Türk halı sanatının görsel şöleni ile sahiplerini buldu. Ticaret Bakanlığı’nın destekleri ile ödüllerini bulan 3 yarışmacıdan birincilik ödülünü almaya hak kazanan Eylem Barin ödülünü Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve TİM Başkanı İsmail Gülle’den aldı. İkincilik ödülünü kazanan Şulegül BEKTAŞ‘ın ödülünü İHİB Başkanı Uğur Uysal’ın verdiği yarışmada, üçüncülük ödülünü ise Salih Girgiç, İHİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hayri Diler’in elinden aldı.
Diğer Finalistlerin İsimleri: Asena Saban, Cansu Nur Aycan, Firdevs Büşra Aydın, İpek Şevik, Sultan Bayazıt
Yarışmanın ödülleri aşağıdaki gibidir:
- Birinciye 15.000 TL
- İkinciye 10.000 TL
- Üçüncüye 7.500 TL
- İlk üçe giren finalistlere dizüstü bilgisayar ve 1 yıllık Photoshop lisansı
- İlk üçe giremeyen diğer finalistlere 3.000’er TL
- Her finaliste yabancı dil eğitimi
- Her finaliste Domotex Hannover, Almanya fuarı seyahati
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri
Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün markalaşma ve tasarım gücü algısını arttırmak ve sürdürebilir bir moda yaratmak amacıyla, ilk kez 2009 yılında organize edilen Fashion Week Istanbul (FWI) Sektörün hazır giyim endüstrisinden, moda-marka endüstrisine geçişi için büyük önem arz eden bugün ülkemizin en bilinen markaları arasında yer almaktadır. Etkinliğin alt hedefleri;
-Türk modasını, tasarımcısını global moda ekonomisinde stratejik olarak konumlandırmak,
- Hedef pazarlarda daha etkin & verimli tanıtım,
- Globalde marka sayısının yükseltilmesi
- Ülkemizin moda, tasarım ve katma değerli ürün ile özdeş algısı,
- Teknolojiye sürekli yatırım yapan ve değişime uyumlu ülke algısı,
“1992 yılından beri İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) tarafından düzenlenen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, moda tasarımı alanında kariyer yapmak isteyen genç yeteneklerin endüstriyle buluştuğu en önemli platform olarak değerlendirilmektedir. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması Türkiye’deki yetenekli genç moda tasarımcılarının tanıtıldığı ve desteklendiği en önemli buluşma noktasıdır. Koza, düzenlendiği 29 yıl süresince Türkiye’nin en etkileyici moda arşivini yaratmıştır.
Bu yönüyle Türkiye’deki moda endüstrisinin gelişimini ve tarihini temsil etmektedir. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda dereceye giren 250 finalist bugün Türkiye’nin en tanınmış moda tasarımcıları olarak kendi markalarını kurmuşlar ya da en önemli moda markalarının tasarım departmanlarını yönetmektedirler. Bu kişilerin arasında, Bahar Korçan, Ümit Ünal, Hakan Yıldırım, Elif Cığızoğlu, Zeynep Tosun, Niyazi Erdoğan, Özgür Masur, Özlem Kaya, Ece Gözen, Meltem Özbek, Hatice Gökçe, Giray Sepin, Kadir Kılıç saymak mümkündür.”
2021 15. İSTANBUL İTHİB ULUSLARARASI KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI
Düzenlenmeye başlanılan yıl: 2005
Gerçekleşme sayısı: 15
Kapsam: Dokuma, örme, baskı veya dokusuz yüzeylerden oluşan üretim teknikleri ile hazırlanmış kumaş tasarımları
İçerik: Kumaş (Belirlenen tema çerçevesinde, kavramsal yaklaşımın yansıtıldığı, 4 adet dokunmuş kumaş örnekleri)
İTKİB, 2005 yılından beri, üretiminin ve dışsatımının en önemli bölümünü oluşturan Türk tekstil sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi, özgün tasarımlarını yaratma ve satma isteklerinin güçlendirilmesi, bu kurumlardaki öğrencilerin sektöre hızla kazandırılması ve yetenekli gençlerimizin ve özgün tasarımların teşvik edilmesi amacı ile her yıl Kumaş Tasarım Yarışması düzenlemektedir.
Her dönem belirlenen temalar çerçevesinde yarışmacıların hazırladıkları dosyaları İTKİB’e belirlenen tarihte sunulmaktadır.
Hazırlanan dosyalarda, teknik çözümleri yapılmış, dokuma, örme, baskı ve dokusuz yüzeyler vb. üretim tekniklerinden en fazla ikisi ile tasarlanmış profesyonel anlamda üretilmemiş ve pazara sunulmamış, uygulamaya hazır özgün tasarımlar; kullanılacak boya, iplik kumaş türü vb. örnekleri, 20x20, 30x30 veya 50x50 ölçülerinde dokunmuş 4 adet prototip ve yarışmacıların belirlemiş oldukları temalarını, tasarımında anlatmaya çalıştığı duygu/düşünceyi ifade eden bir açıklamanın bulunması gerekmektedir.
www.kumastasarimyarismasi.org internet adresi üzerinden online başvuru ile alınan dosyalar sektörün önde gelen temsilcilerinden oluşan jüri üyelerince aşamalı olarak ve daha önceden duyurulmuş başvuru kriterleri ve yarışma şartları çerçevesinde seçilmektedir.